1) Apostil nedir, nasıl tedarik edilir?
Apostil şerhi, yurtdışı makamlarınca verilen belgenin geçerli resmi bir evrak olduğunu kanıtlayan tasdik işlemidir. Yurt dışında boşanan kişilerin yurt dışındaki boşanma kararını Türkiye'de geçerli bir karar haline getirmek istemeleri halinde apostil şerhi gereklidir.
Apostil, 5 Ekim 1961 tarihinde Den Haag’da taraf ülkelerce imzalanan Lahey Konvansiyonuna göre, bir ülkede düzenlenen resmi bir belgenin diğer bir ülkede ibraz edilerek tanınmasına olanak sağlayan bir onaydır (örneğin; Türkiye’de düzenlenmiş bir belgenin Almanya’da tanınması).
Sözleşme taraftarı her ülke, apostilin hangi makamlarca düzenleneceğini kendi belirler.
Apostil Şerhi Nereden Alınır? Apostil şerhini veren makamlar her ülkede farklılık gösterebilmektedir. Örneğin Türkiye’de idari belgeler, valilikler, kaymakamlıklar tarafından, adli belgeler ise adli yargı makamlarınca verilir. O yüzden apostil şerhi nasıl alınır diye merak eden kişiler, bu tastiği almak için belgeyi düzenleyen kurumlara müracat etmelidirler. Boşanma tanıma tenfiz işlemi yapmak isteyen kişilerin apostil şerhi alacakları yer, belgeyi hazırlayan makamlardan alınmalıdır.
Apostil onayı ücretli midir? Apostil onayı ücretsizdir.
Örnek Apostil Şerhi
2) Apostil nasıl düzenlenir?
Apostil formu, en az 9 cm. en ve genişlikte kare şeklinde olmalıdır. Düzenlendiği ülkenin lisanı ile veya bu lisanla birlikte Fransızca veya İngilizce olarak da hazırlanabilir. Fakat başlıkta Fransızca olarak “APOSTILLE (Convention de la Haye du 5 Octobre 1961)” ibaresinin bulunması şarttır.
3)Apostil Şerhi içerisinde hangi unsurlar bulunur?
Apostil şerhi alacak olan kişilerin tastik işleminde herhangi bir eksiklik olmaması için dikkat etmeleri gereken unsurlar vardır. Apostil şerhi içerisinde herhangi bir eksiklik ya da yanlışlık mahkeme kararının Türkiye’de tanınması ve tenfiz işlemini geçersiz kılacaktır. Bilinmesi gerekir ki apostil şerhinin içerisinde yapılmış yanlışlar ya da eksiklikler boşanmanın Türkiye’de tanınması ve tenfizi işlemini engelleyecektir.
Apostil Şerhi içerisinde;
Ø Belgeyi düzenleyen ülkenin adı,
Ø Belgeyi imzalayan kişinin adı soyadı,
Ø Belgeyi imzalayan bireyin sıfatı,
Ø Belgeye basılan mührün hangi makama ait olduğu,
Ø Belgenin düzenlendiği yer,
Ø Belgenin düzenlendiği ve tasdik edildiği tarih,
Ø Apostil şerhini düzenleyen makam,
Ø Apostil şerhinin numarası,
Ø Apostil şerhi düzenleyen makamın kaşesi veya mührü,
Ø Apostil düzenleyen yetkili kişinin imzası bulunur.
Apostil Belge doğrulaması
https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-apostil-belge-dogrulama